Meghalt az AC, éljen az AC!

2013.10.01. 22:24

 Maratoni várakozásokon, remek szél ellenére halasztott futamokon és sok egyéb viszontagságon keresztül az Oracle Team USA, mint Védő győzelmével szeptember 25-én véget ért harmincnegyedik America's Cup. A magunk részéről ambivalens érzésekkel tekintünk vissza rá, mert ugyan valóban lenyűgöző volt nézni akár önmagukban siklatni, akár egymással versenyezni a 72 lábas "repülő" katamaránokat, de nem feledhetjük Andrew Simpson halálát, vagy az abból eredő, túl szigorú biztonsági intézkedéseket, amik olykor egészen fura helyzeteket teremtettek. Mert hát ki látott olyat, hogy 21 csomós szélben nem rendeznek vitorlás versenyt?

 

AC34SFO1D1_0513.jpg  

 

 Tekintsünk inkább a jövőbe, ami igenis elkezdődött! Szeptember 30-án ugyanis a Védő (Golden Gate Yacht Club) világgá kürtölte, hogy meglett a legújabb Kihívó, akinek jelentkezését elfogadták, így a Hamilton Island Yacht Club-bal kezdődnek meg a tárgyalások*.

 Hogy el tudjuk helyezni térben, annyit segítünk, hogy 2000 után Ausztrália száll be újra ily módon a világ legrégebbi sporttrófeájáért zajló küzdelembe. A szeptember 26-án keltezett dokumentumot a klub nevében Bob és Sandy Oatley írták alá. Utóbbi úr előbbi úrnak a fia, és mint ilyen, kevésbé lehet ismerős számunkra, Bob bácsiról azonban többször is szó esett már ezeken az oldalakon, idén januárban vordecker egy rövid életrajzi áttekintést is prezentált róla.

 Tom Ehman, a GGYC alenöke: nagy örömünkre szolgál, hogy a HIYC és az Oatley-k visszavezetik Ausztráliát az AC-ba. Kihívásukat azon a napon keltezték, amikor országuk épp az Australia II történelmi győzelmének (1983.) harmincadik évfordulóját ünnepelte. Akkor ugyanis megszakadt a New York Yacht Club 132 éves uralkodása.

 Bob Oatley: ha azt vesszük, hogy Ausztrália milyen sikereket ért el az America's Cup-on, az Admiral's Cup-on vagy épp az Olimpiákon, hát épp ideje volt, hogy a vitorlázás egyik csúcseseményén ismét képviseltessük magunkat. A most véget ért regatta mind a versenyzők, mind a nézők számára megújította a sportot, nekünk pedig külön öröm látni, mennyi honfitársunk játszott kulcsszerepet az egyes csapatokban.

 Mindezt a nyilvánosság számára egy sima reggeli tévéműsorban jelentették be, de aztán azért tartottak egy rendes sajtótájékoztatót is:

  

Bob & Sandy Oatley Press Conference - 1 Oct 2013 from Valencia Sailing on Vimeo.

    

Szolgálati közlemény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is...

                  

 Egyelőre ennyi biztos, további részletek (dátumok, hajótípus, bonyolítási rend, stb.) jövő év elején várhatók.

 És egy kicsit ugorjunk még vissza az idei eseményre néhány szám erejéig ("Egy újabb érdekes adat!"):

- 190 országban lehetett televízión keresztül követni az eseményeket (egyszer mi is így tettünk),

- az America's Cup mobiltelefonos applikáció több, mint 320 000 letöltést ért meg,

- a verseny honlapján csak szeptemberben több, mint 5 millió egyéni látogatót regisztráltak,

- Új-Zéland lakosságának több, mint negyede nézte élőben a Kupa futamait.

             

 *az AC Alapító Okirata (Deed of Gift) elvei szerint a helyszín a Védő határozza meg (leesnének az állak, ha nem San Francisco lenne - iSail), minden továbbit a Kihívók Képviselőjével (Challenger of Record) egyeztetve kell eldönteniük.

             

(fotó: Gilles Martin-Raget)

(forrás: americascup.com, vsail.info)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr445546750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása